søndag den 28. april 2013

Dannelse

Dannelse er en samfundsmæssig og kulturel proces, som finder sted med interaktion med andre mennesker og samfund. Ifølge Brostom & Hansen (2008) kan man inddele processen i fire kernepunkter:

1)   Egen virksomhed: Dannelse kan ikke påtrykkes fra voksen til barn, dannelse er noget man selv tilegner sig, da det er en udvikling af personligheden, dette har man vist længe inden for dansk pædagogik.   Der er først tale om dannelse når et barn frivilligt har tilegnet sig kundskaber,  som så er blevet en del af barnets personlighed.
2)   Ligeværdig dialog: Barnet skal føle sig som ligeværdig med pædagogen eller læreren og skal have plads til egne meninger og følelser, barnet skal ikke føres mod målet og gøres til et objekt, men pædagogen eller læreren skal lade barnet udfolde sig altså et anerkendelsesforhold
3)   At være forpligtet: Et barn der har fået større viden og indsigt, har flere muligheder og kan se tingene ud fra flere perspektiver, og dermed en større abstraktionsevne.
4)   Handling: Der er tale om dannelse når mennesket bruger sin viden i handling, hvilket vil sige noget der er tænkt over og taget en vurdering af.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar